Fysiotherapie voor paarden

Irene Feenstra kan op verschillende gebieden iets betekenen voor u en uw (sport) paard. Haar kracht ligt op het gebied van revalidatie en uitgebreide kennis van het spier- en skeletstelsel van u en uw paard. De combinatie van ruiter en paard is een belangrijk aandachtspunt van de therapie. Met name bij rug-en nekklachten speelt de invloed van de ruiter op het paard tijdens het rijden een belangrijke rol. Het doel van de therapie is ervoor te zorgen dat het paard in balans met zijn ruiter het werk aan kan wat van hem gevraagd wordt. De ruiter wordt actief betrokken bij de therapie, zodat hij begrijpt, voelt en leert welke rol hij zelf kan spelen bij het herstel van zijn paard.

Er wordt eerst een uitgebreid lichamelijk onderzoek van het paard gedaan, daarna wordt er gekeken naar het bewegen van het paard zonder ruiter, het zadel,  het hoofdstel, het bewegen van het paard onder de ruiter, houding van de ruiter tijdens het rijden en de algehele conditie van het paard. Er wordt samengewerkt met uw instructeur, zadelmaker, bitfitter, hoefsmid en humane fysiotherapeut. Indien nodig wordt u terugverwezen naar uw paardenarts en/of paardenkliniek voor verder onderzoek.

Tijdens de therapie wordt veel uitleg gegeven over het ontstaan van een klacht en wat u zelf dagelijks kan doen om te zorgen dat uw paard zo snel mogelijk herstelt en een klacht niet terugkomt. Indien wenselijk kan een massagecursus gevold worden, zodat de eigenaar zelf beter in staat is het paard in goede conditie te houden en te voelen wanneer er ongewenste spierspanningen in het lichaam zijn en/of het paard spierpijn aangeeft bij aanraking van bepaalde spiergroepen.


Aandoeningen die door een dierenfysiotherapeut behandeld kunnen worden zijn:


In veel gevallen is voor de eigenaar niet precies duidelijk waar een paard last van heeft, maar uit een aandoening zich vaak in prestatievermindering van het paard. Onder verminderd presteren verstaan we onder andere een achteruitgang of stilstand in conditie en spieropbouw, verzet tijdens het rijden, het vastzitten aan een of beide kanten, het niet willen/kunnen inbuigen naar een bepaalde kant, het niet willen loslaten van de rug, het niet willen onderbrengen van de achterhand of een van de achterbenen, niet voorwaarts zijn en vooral het niet meer kunnen motiveren van het paard voor het gevraagde werk.
Het rijden gaat niet meer op een ontspannen manier die prettig is voor paard en ruiter. getraind kunnen worden terwijl het gewricht minder wordt belast.
Het water neemt een deel van het lichaamsgewicht weg en geeft stabiliteit. De starttijd van het revalideren na een operatie met behulp van fysiotherapie en hydrotherapie gaat in overleg met de behandelend arts.

Fysiotherapie en paard Fysiotherapeut voor paarden Paard en fysio Fysio voor paarden Revalidatie paard en fysio Fysiotherapie voor paarden

© Foto’s:  Sara Botschuiver

“ Laat je paard iedere dag rollen, zo houdt hij zichzelf soepel.”


En dan lekker poetsen.

Behandeling van een paard door fysiotherapie

Fysiotherapie voor dieren

Fysiotherapie voor honden

Hydrotherapie voor honden

Cursus massage voor paard en hond

Contact met Irene Feenstra

© 2016 Dier fysiotherapie  | BRINK Webdiensten

Neem contact op met Irene Feenstra via:

E-mail: info@dier-fysiotherapie.nl

Telefoon: 06-14717597


Of gebruik het contactformulier

Contact met Irene Feenstra Paarden fysiotherapeut
Share on Facebook Share on Twitter

Fotograaf: Sara Botschuiver

Home Hond Hydrotherapie Paard Cursus Contact
Dierfysiotherapie