Hydrotherapie voor honden

Een zeer waardevolle aanvulling op fysiotherapie is de behandeling van honden met behulp van hydrotherapie.

Hydrotherapie staat voor therapie in het water. In water beweegt de hond vele malen zwaarder dan in de lucht. Hoe sneller door het water bewogen moet worden hoe zwaarder het is voor de hond. Water geeft ook opwaartse druk, waardoor een deel van het lichaamsgewicht wordt weggenomen , wat een verminderde druk geeft op de gewrichten. Verder is het water warm en dit bevordert de doorbloeding en ontspanning van het spierweefsel.

Door de weerstand van het water worden ook de stabiliteit, coördinatie en spierkracht vergroot. De opwaartse druk van het water zorgt ervoor dat de gewrichten tijdens het bewegen worden ontzien en een deel van het gewicht van de hond wordt weggenomen. Tevens wordt buiging van de gewrichten gestimuleerd, wat een mobiliserend effect heeft.

Hydrotherapie is zeer geschikt voor het herstel van honden met neurologische aandoeningen, verlammingsverschijnselen, HD ( heupdysplasie ), zwakte in de achterhand, coördinatieproblemen, artroseklachten en herstel na een operatie. Na een operatie aan een gewricht kan met behulp van de aquatrainer sneller gestart worden met het revalidatieproces, zodat de spieren getraind kunnen worden terwijl het gewricht minder belast wordt. Het water neemt een deel van het lichaamsgewicht weg en geeft stabiliteit .De starttijd van het revalideren na een operatie met behulp van fysiotherapie en hydrotherapie gaat in overleg met de behandelend arts. De toegestane belasting voor hydrotherapie moet in ieder geval 40 % zijn, zodat de therapie niet te belastend is voor de hond op dat moment.

Voor nog meer info over Hydrotherapie verwijs ik u door naar de site van Vakgroep Hydrotherapie Hond.


Behandeling hond met behulp van hydrotherapie op een aquatrainer

Fysiotherapie voor dieren

Fysiotherapie voor honden

Fysiotherapie voor paarden

Cursus massage voor paard en hond

Contact met Irene Feenstra

© 2016 Dier fysiotherapie  | BRINK Webdiensten

Neem contact op met Irene Feenstra via:

E-mail: info@dier-fysiotherapie.nl

Telefoon: 06-14717597


Of gebruik het contactformulier

Contact met Irene Feenstra
Share on Facebook Share on Twitter
Foto van Irene Feenstra op de pagina hydrotherapie voor honden

Jonge bordeaux dog met HD aan het werk in de aquatrainer.

Fotograaf: Johannes Abeling

Home Hond Hydrotherapie Paard Cursus Contact
Dierfysiotherapie